23 Eylül 2021 Perşembe

Ergenlik Dönemi ve Anne-Baba Tutumları 2021

 Ergenlik süreci, evlatların inkişaf dönemleri arasında anne-babaları en fazlaca zorlayan dönemdir. Çocuklarda bu zamanda yaşanmış olan fiziksel ve ruhsal değişimler, anne babalar ile çocuk arasındaki iletişimi bazen güçleştirir. En başta söylemek gerekir ki, her açınma döneminde olduğu şeklinde, erişkinlik döneminde de anne-babalar sabırlı ve anlayışlı olmak mecburiyetindedir.

Kızlarda 10-11, erkeklerde ise 11-12 yaşında başlayan buluğluk süreci, çocukluktan yetişkinliğe geçiş zamanıdır. Ergenlik her çocuk için kendine has ve özel bir süreçtir. Bu nedenle genel geçer bilgilerle birlikte, kendi çocuğumuzu iyi tanıyarak bu dönemi en zararsız şekilde atlatmaya bakmalıdır.


Ergenlik Dönemi Belirtileri

Ergenlik döneminde kız ve adam çocuklarında birbirinden farklı değişiklikler gözlemlenir.


Kız evlatları;

Göğüste gelişme

Genital bölgede ve koltuk altlarında tüylenme

Adet kanamasının görülmeye başlanması


ergenlik döneminde çocuklar, dış görünümlerine daha oldukça itina gösterir.

Erkek çocukları;

Yumurtalık bölgesinde hacmin büyümesi

Genital bölgede ve koltuk altlarında tüylenme ve genital bölgede rengin koyulaşması

Seste kalınlaşma (çoğu zaman 13-14 yaşlarında başlar)


Erkek çocuklarında ergenlik dönemi genellikle 14-15 yaşlarına gelindiğinde, kız çocuklarında ise 13 yaşında tamamlanır. Bu devre fizyolojik açıdan bu yaşlarda tamamlansa da, psikolojik gelişim açısından 20 yaşlarına kadar devam edebilir. Ergenlik süreci, cinsiyete, ırka, genetik özelliklere, beslenme ve kiloya, sportif faaliyetlerde bulunmaya, ruhsal ve toplumsal duruma göre değişim gösterir.


Erken erişkinlik nedir?

Kız çocuklarında erken ergenlik periyodu, kızlarda oldukca daha fazla görülür.

Ergenlik döneminde görülmesi ihtiyaç duyulan özelliklerin, kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce görülmeye başlanması, erken ergenlik dönemi olarak adlandırılır. Erken ergenlik, kız çocuklarında adam çocuklarına gore daha oldukça görülür. Bu durum hormonlardan, fazla kilodan, genetik özelliklerden, endokrin bozuculardan, elektromanyetik alana maruz kalmaktan, anne-babadan ayrı kalmak gibi faktörlerden kaynaklanabilmektedir. Erken erişkinlik herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklanıyorsa, 28 günlük veya 3 aylık olarak uygulanan erişkinlik aşısı ile tedavi edilebilir.


Ergenlik Döneminde Anne-Baba Tutumları

Bu dönemde yaşanmış olan iletişim sıkıntılarının genel nedeni, anne-babaların ehil bilgiye sahip olmaması ve çocuklarına nasıl davranacakları konusunda yaşadıkları tereddütlerdir. Anne-babalar en önce bu devre hakkındaki yeterli bilgiye sahip olmalıdır. Çocukların fiziksel değişimlerinin yanı sıra, yaşadıkları romantik ve zihinsel değişimlere ebeveynlerin doğru bir yaklaşım gösterememesi, anne-baba ile çocuk arasında duygusal uzaklaşmalara neden olabilir.

Kendini tanıma sürecine giren çocuğun, bu zamanda ailesinden kısmen uzaklaşması, arkadaşlarına daha fazla önem vermesi, kendini bir gruba dahil etme çabaları, düzgüsel olarak görülmelidir. Ailenin dikkat etmesi ihtiyaç duyulan en mühim şey, yanlış arkadaşlıklar kurmalarının önüne geçmektir. Elbette bizim için yanlış olan dost seçiminin onlar için düzgüsel görülebileceğini unutmayarak çocuklarımıza yaklaşmalıyız. Koruma içgüdüsü ile yanlış tavırlardan sakınmalı, onlara arkadaşını kötülemekten ziyade neden yanlış seçim olduğu doğru bir ifade biçimiyle anlatılmalıdır.


anne-babalar bu dönemde büyük bir hassasiyet içinde hareket etmelidir.

Çocukların erişkinlik dönemi içindeyken giydikleri kıyafetler, saç stilleri, konuşma biçimleri değişebilir. Bunun nedeni, çocuğun arkadaş ortamında kabul görme isteğidir. Ebeveynler çocuklarındaki değişimlere bu görüş açısı ile yaklaşabilirse, yaşanılacak çatışmalar en aza indirgenecektir. Çocuklar bu zamanda dış görünümlerine fazlaca büyük bir önem verirler ve itina gösterirler. Gereksiz tartışmalardan kaçınmak için, onların dış görünüşleri ile ilgili eleştiriler yapmaktan vazgeçmeliyiz.


Bu dönemde ders başarısının düşmesi ara sıra karşılaşılan bir durumdur. Çocuklar, verimli ders emek harcama teknikleri mevzusunda bilgilendirilmeli ve desteklenmelidir.


Yine erişkinlik döneminde çocuklar kendi fikirlerinin doğru olduğunu düşünür. Bu nedenle onlara birtakım şeyleri kabul ettirmek olası olmayabilir. Bu nedenle yeniden ciddiye alınamayacak konularda onlarla münakaşaya girmek gereksizdir. Soğukkanlı olmak ve sabırla yaklaşmak doğru olacaktır.


Ergenlik sürecinin sağlıklı bir biçimde geçmesi için anne-babalar çocuklarını dinlemeli, onlarla gerektiğince konuşmalı, fikirlerine saygılı olmalıdır. Onların bu bireyselleşme çabasına destek olmak, anne-babaların bu dönemde en mühim görevlerinden biridir.


Sözlerini kesmemek, karşılarında sesimizi yükseltmemek, sakince konuşmak, onların da keyif alacağı aktiviteler arasında bulunmak, bu dönemin daha az sorunla atlatılmasını elde edecektir. Bizimle nasıl konuşmalarını istiyorsak, biz de onlarla o halde konuşmalıyız.


Anne-babaların tüm tutum ve davranışları, ileride onların iyi mi birer bireyler olacağına direk etki etmektedir. Bu nedenle duyarlılık arasında yaklaşmalı, bütün gelişim dönemlerinde bizleri rol-model aldıkları unutulmamalıdır.


Kaynak



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Kaygınızı Yönetin: 10 Adımda Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri

Kaygınızı Yönetin: 10 Adımda Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri Kaygınızı Yönetin: 10 Adımda Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri, kaygınızın üstesi...