21 Kasım 2021 Pazar

Konfor Alanınızdan Nasıl Çıkabilirsiniz? | 2021

Başarılı ve mutlu bir insan olmanın ilk ve en önemli adımı konfor alanından çıkmaktır. Ancak, ilk adımı atmak genelde çok zordur. Hayatınızda yeni bir şeyler denemek ilk etapta gözünü korkutabilir. Konfor alanınızın dışına çıkmak risk almanıza ve korkularınıza meydan okumanıza yardımcı olur. Böylece uzun vadede daha mutlu bir insan  olabilirsiniz.


Konfor Alanı Nedir?

Konfor alanı; bireyin en az risk altında hissettiği ve yine en az gayret ile bir hayatımızı sürdüğü alanın adıdır. Konfor alanını işte, evde hatta okul sıralarında aynı yerde oturmamızdan tutun yediğimiz yemeklerin sürekli aynı olmasından, evimize ve işimize giderken kullanılan güzergâhlarımızın aynı olmasına kadar geniş bir alanın içerisinde yer alır.

Konfor Alanından Çıkmanın Pratik Yolları

Konfor alanından çıkmak için öncelikle olumlu düşünmelisiniz. Ayrıca, sonrasında elde edebileceğiniz kazanımları gözünüzde canlandırmalısınız. Bu sayede motive olmanız oldukça kolaylaşır. Konfor alanından çıkmak için aşağıdaki pratik yolları deneyerek önemli mesafeler kat edebilirsiniz.

1. Konfor Alanından Çıkmak İçin Yeni Hedefler Belirleyin

Konfor alanından çıkabilmeniz için belirli amaçlarınız olmalıdır. Bu amaçları tespit ettikten sonra not almanız oldukça faydalı olur. Bu yazılı hedefleri zaman zaman kendinize hatırlatıcı faktör olarak kullanabilirsiniz. Böylece, hedeflerinize yönelik motivasyonunuzu uzun süre koruyabilirsiniz.

Hayaliniz yeni bir iş kurmak, farklı bir ülkeye taşınmak veya yabancı dil öğrenmek olabilir. Bu hayallerinizi gerçekleştirmek başlangıçta çok zor gelebilir. Ancak, bunları yazılı hale getirerek yeni çözüm yolları bulabilirsiniz. Böylece, konfor alanından çıkmanız daha kolay hale gelir.

2. Önce Zor Olan Aktivitelerden Başlayın

Bazı aktiviteler veya hedefler size zor gelebilir. Bu zorluğun üstesinden gelmenin en iyi yolu zor olan aktiviteyi hemen yapmaktır.

Ayrıca, hoşunuza gitmeyen ve zor olan aktivitelerin bir listesini yapmak oldukça faydalıdır. Böylece, sürekli yeni hedefler belirlemeniz ve plan yapmanız kolaylaşır.

3. Hedeflerinizi Küçük Adımlara Bölün

Tamamlamak istediğiniz aktivitelerin ya da ulaşmak istediğiniz hedeflerin hepsini aynı anda yapmanıza gerek yoktur. Bu nedenle hedeflerinizi küçük adımlara bölmeli ve korkularınızı yavaş yavaş yenmeyi denemelisiniz.

Eğer herhangi bir spor dalında başarılı olmak istiyorsanız her gün düzenli bir şekilde antrenman yapmalısınız. Belki de yeni bir beceri geliştirmek istiyorsanız uzun vadeli düşünmeli ve her gün yeni bilgiler öğrenmeye çalışmalısınız.

konfor alanınız

4. Başarısız Olmaktan Korkmayın

Konfor alanınızdan çıkmanızı engelleyen en büyük faktörlerden biri de başarısızlık korkusudur. Ancak, zorluklar karşısında mücadele etmeniz gelişiminiz için birer fırsattır. Başarısızlık ihtimaline odaklanmak yerine başarılı olmayı hayal edin. Böylece konfor alanınızın dışına çıkarak yeni bir şeyler deneyebilirsiniz.

Konfor alanından çıkma fikrini hayatınızı olumlu yönde değiştirmek için bir fırsat olarak görmelisiniz. Örneğin, yabancı dil öğrenmek veya iş yaşamınıza etki edecek yeni bir eğitim almak ilk etapta zor gibi gelebilir. Ayrıca, bu becerileri edinseniz bile yaşamınız için katkısı olmayacağını düşünebilirsiniz. Fakat, sonucun olumlu olacağını, işyerinde terfi aldığınızı düşünerek olumlu sonuçlara yoğunlaşmalısınız.

Diğer yandan başarısızlık korkusunu yenmek için kendi kendinize olumlu konuşmalar yapmayı deneyebilirsiniz. Bu yöntem özgüveninizi artırmak için oldukça etkilidir. Başarısız olsanız bile sizin için önemli katkıları olacağını düşünmeli ve konfor alanınızdan çıkıp harekete geçmelisiniz.

5. Faydalı Alışkanlıklar Geliştirin

Bazı alışkanlıklar sizin konfor alanından çıkmanızı engeller. Bu alışkanlıkları tespit etmeli ve hayatınızı monoton hissetmenize yol açan noktaların farkına varmalısınız. Örneğin, çok fazla televizyon izlemek, sosyal medyada uzun süre vakit geçirmek ve ödevlerinizi yapmak yerine arkadaşlarınızla gezmek size daha cazip gelebilir. Ancak, bu alışkanlıklardan kurtulup faydalı alışkanlıklar edinmezseniz konfor alanınızdan kurtulmak çok zordur.

Faydalı alışkanlıklar edinmek için her gün belli bir alanda küçük adımlar atmalısınız. Örneğin yeni bir hobi ya da beceri edinmek için her gün rutin bir zaman ayırmaya çalışmalısınız. Konfor alanından çıkmak için erken uyanmak istiyorsanız alarmınızı her gün biraz daha erkene kurabilirsiniz. Küçük değişikliklerin bile hayatınızı zenginleştirebileceğini unutmamalısınız.

6. Ailenizden veya Arkadaşlarınızdan Destek Alın

Konfor alanınıza uzun süre sıkışık kaldıysanız, buradan tek başınıza çıkmanız oldukça zor olabilir. Hatta, bazen kendi başınıza yeni girişimlerde bulunmak sandığınızdan daha zor olabilir. 

Böyle bir durumda konfor alanınızdan çıkmak için ailenizden veya arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz. Örneğin, farklı bir şehre gezmeye gitmek, yeni bir iş kurmak veya genel olarak zor bir beceri edinmek için ailenizden ve arkadaşlarınızdan size yardımcı olmalarını isteyebilirsiniz. Böylece, yeni hedeflerinize ulaşmanız ve konfor alanınızın dışına çıkmanız çok kolay olur.

Son olarak, konfor alanınızdan çıkmak için hayata karşı bakış açınızı değiştirmeniz gerekir. Böylece her gün yeni bilgi ve tecrübeler edinerek hayat kalitenizi artırabilirsiniz.

Eğer bu yazımız ilginizi çektiyse. Nefes Egzersizleri hakkında olan yazımıza göz atmak isteyebilirsiniz

Kaynak: Şanlıurfa Psikolog Faruk CESUR.

Yasal Uyarı !

Sitemizde yer alan bilgiler, psikoloğun yapacağı yüz yüze görüşmenin bir alternatifi değildir. Web sitemizde bulunan tüm içerikler web sitemize gelen ziyaretçileri bilgilendirmek amacı ile hazırlanmaktadır. Sitemizde yer alan tüm bilgiler (Blog Yazıları, makaleler, sayfalar), hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini almaz. Site içerisinde bulunan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır.

Sitemizden yola çıkarak herhangi bir ilaç tedavisine başlanması ya da mevcut tedavinizin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez ve önerilmez. Web site içeriğimiz kişisel teşhis ya da kişisel tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Bu bilgilendirme kesinlikle bir psikoloğun danışanıyla görüşmesi yerine geçmez. Bu sitedeki içerikler bilgilendirme amaçlı olup, tedavi yerine geçmez. Tanı ve müdahale ve destek için lütfen uzman desteğine başvurunuz. İntihar veya ölüm düşüncesi veya riskiniz varsa derhal 155 ve 112’yi arayınız. Sitede Türkiye Cumhuriyeti kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

Kaygınızı Yönetin: 10 Adımda Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri

Kaygınızı Yönetin: 10 Adımda Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri Kaygınızı Yönetin: 10 Adımda Kaygı ile Başa Çıkma Yöntemleri, kaygınızın üstesi...